Werkgroep Omzien naar elkaar

Omgaan met verlies

Een dierbare verliezen heeft veel impact op je leven. Je krijgt te maken met verdriet en een proces van rouwen. Rouwverwerking: daar zit het woord 'werken' in en in zo'n proces is het best hard werken. Je wilt steeds opnieuw je verhaal vertellen om het 'voor jezelf allemaal op een rijtje' te krijgen. Dat doet ook een sterk beroep op de omgeving. Het is fijn als er naasten zijn, maar soms is het anders. Of je kent weinig mensen; of je wilt niemand 'lastig' vallen.

Verlies delen

De werkgroep Omzien Naar Elkaar helpt waar mogelijk bij het verwerken van verlies. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die onder andere op bezoek gaan bij parochianen die een verlies te verwerken hebben. Zij hebben ervaring met het omgaan met het verlies en helpen bij de rouwverwerking.

Uitvaartdienst of crematie

Zo ondersteunen wij ook met de voorbereiding van de uitvaartdienst of crematie. Daar hoort bijvoorbeeld een gedachteniskruisje bij. Op de houten kruisjes komt een tekstplaatje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. Het kruisje hangen wij tijdens de dienst of crematie in de kerk. Na de uitvaartdienst of crematie komt de pastor nogmaals op bezoek en na twee maanden sturen we een brief met uitleg over ons bezoekwerk. Indien gewenst maken wij een afspraak over de bezoeken. Als men geen bezoek wenst kunnen wij brieven sturen met bemoedigende teksten die inspelen op de fases van rouwverwerking.

Themabijeenkomsten
Daarnaast organiseren wij voor geïnteresseerden themabijeenkomsten voor parochianen. Hier gaan we in op verschillende vormen van rouwverwerking en thema's die rondom rouwverwerking spelen. Een themabijeenkomst bijwonen? Kijk op de agenda (link naar homepage en indien mogelijk themabijeenkomst toevoegen op kalender/agenda....

Ons motto is:
"Samen op weg, stok en staf willen zijn, niet om op te leunen, maar om mee op weg te gaan.
Mensen houden mensen vast. Houvast willen zijn."

Allerzielenviering
Het 'feest van de zielen' is de dag na Allerheiligen, zoals het sinds de twaalfde eeuw wordt gevierd. Op deze dag worden alle zielen van gelovigen herdacht. Deze traditie is ingezet door de abt van Cluny, die de overledenen wilde herdenken in de liturgie. Paus Johannes XIX nam deze traditie over voor de gehele kerk.
Als werkgroep zijn wij ook betrokken bij de Allerzielenviering op 2 november en verzorgen dit met de pastor. Nabestaanden en hun familie nodigen wij uit voor de viering om het gedachteniskruisje in ontvangst te nemen. Na de dienst is er gelegenheid met de vrijwilligers en pastor na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Contact
Heeft u vragen? Of wilt u meer weten over het verwerken van verlies? U kunt gerust contact met ons opnemen.
Werkgroep 'Omzien Naar Elkaar'

Contactpersoon:
Marijke Kerkhoven-Postma
Egelantier 43
3892 CS Zeewolde
Telefoon: 036 522 1372

"En dan de draad weer oppakken....
Het valt niet altijd mee om een nieuwe vorm, een nieuwe weg te vinden."